Har du den rigtige traktor foran mixervognen?

Et svar kan findes gennem et lille eksperiment på egen bedrift, hvor dieselforbruget på bedriftens forskellige traktorer måles i forbindelse med blanding af foder i mixervognen.


En ekstra gevinst ved eksperimentet er, at det også bliver synligt om blandetiden er den samme fra dag til dag og uafhængig af, hvem der sidder på læssemaskinen. Desuden giver det et overblik over, hvor lang tid der dagligt bruges på at blande foder.

De fleste kvægbedrifter har mere end én traktor på gården og uden for sæsonerne med markarbejde, vil det derfor være muligt at vælge en anden traktor til at stå foran mixervognen.

Er der mon noget at hente på dieselomkostningerne ved at vælge en anden af gårdens traktorer frem for den, der plejer at stå foran mixervognen?

Vi har haft 3 bedrifter til at deltage i et lille eksperiment, hvor de målte dieselforbruget på 2 eller 3 forskellige traktorer, der skiftevis blev sat foran mixervognen.

Resultaterne for de 3 testgårde kan ses i nedenstående tabel. De kan ikke sammenlignes på tværs af bedrifterne, da faktorer som fx type og størrelse af mixervogn, råvaresammensætning, ensilagekvalitet, traktor model og størrelse vil have indflydelse på dieselforbruget.

Resultaterne i tabellen viser, at der var forskel i dieselforbruget (liter/ton foder) indenfor hver bedrift afhængig af hvilken traktor, der blev brugt foran mixervognen. Flere af deltagerne i eksperimentet gav også udtryk for, at resultaterne var overraskende og ikke som først forventet.

Tjek selv om der er noget at hente for dig ved at vælge en anden traktor foran mixervognen i de perioder, det er muligt og hav det med i baghovedet, når der evt. skal vælges ny traktor til mixervognen.

Tilbage til toppen