En sund ko har gode kasser

4. februar 2015

Hollandske køer holder bedre end danske med 3,4 laktationer i gennemsnit med 2,7 i Danmark.

FAGLIG DAG I BILLEDER

Lyt til koklatterne på staldgangen. En sund ko har en formet gødning, den må ikke klaske, pointerede dyrlæge og kvægbogsforfatter Jan Hulsen fra Holland.

Tekst & foto: Anita Corpas

Hvordan viser din ko dig, hvordan hendes foderoptag er? En tom vom viser tydeligt en advarselstrekant på siden af koen, sagde dyrlæge og kvægbogsforfatter Jan Hulsen fra Holland.

Jan Hulsen har skrevet bøgerne ”Fodersignaler” og ”kalvesignaler”, hvis danske udgaver henholdsvis chefrådgiver Ida Ringgaard og kalverådgiver Rikke Engelbrecht er redaktører af.

Ved Faglig Dag hos Vestjysk Landboforening var Jan Hulsen kommet fra Holland for at fortælle om at læse signaler hos køerne.Faglig dag 2015 vjl.dk

– Lyt til koklatterne på staldgangen. En sund ko har en formet gødning, den må ikke være flad og klaske, sagde Jan Hulsen.

Og har koen gødning rundt om bagparten, så har den med garanti diarré. Det skal man tjekke, påpegede han.

Må ikke sortere

Med til at sikre et godt foderoptag er at sørge for, at koen ikke kan sortere sin føde, og køer, der fodres oftere, sortere mindre.

– En ko kan sortere på to måder. Enten ved at slikke eller ryste alt foder, der er bredere end dens tunge, sagde Jan Hulsen og forklarede, at foderet ikke bør overstige fem centimeter i længden.

I det hele taget er det vigtigt med gode rutiner, for når koen æder flere gilo tørstof, så tygger den i mindre tid. Og når koen producerer mere, bliver det også endnu mere vigtigt at undgå vomacidose, sagde Jan Hulsen.

Han forklarede, at 12 identiske måltider om dagen ligeligt fordelt over hele døgnet er optimalt.

– Observer hvordan koen æder, og tjek hvor mange tygninger, der er per mundfuld, sagde Jan Hulsen.

Over 3,4 laktationer

I lighed med Danmark arbejder Holland på at få køerne til at holde endnu længere.

Imidlertid er Holland langt foran med 3,4 laktationer per ko mod 2,7 laktationer i Danmark.

Tilbage til toppen
Tilmelding