Faglig Dag: Gode råd om gm-fri foder og kolort

7. februar 2017

Den nyeste viden om kvægfoder til gm-fri mælkeproduktion, turbo-splitmalkning af søer samt kunsten at aflæse en kolort var på programmet, da Vestjysk Landboforening tirsdag samlede 155 deltagere til den årlige Faglig Dag i Ringkøbing.

Kvægbrugsrådgiver Helle Dahl Schmidt fra Vestjysk Landboforening kunne oplyse, at en merpris 7,5 øre per kilo mælk allerede har indfriet Arlas mål om en produktion på 400 mio. kilo gm-fri mælk i 2017.  

For mælkeproducenten handler det nu om at finde ud af, om man vil satse på at fodre med den dyre gm-fri soja og proteinrig majsgluten eller billigere alternativer som raps- eller solsikkeskrå, lucerne og hestebønner i kombination med mere græs i foderblandingen.  

– Hvis I virkelig vil producere noget mælk, så skal I ikke spare på non-GM soja. Men hver bedrift er forskellig, så I skal gå hjem og regne på det på jeres egen jord, lød rådet fra Helle Dahl Schmidt.

Ida Ringgaard, chef for Produktion i Vestjysk Landboforening, sendte kvægbrugerne hjem med en mindst lige så konkret opfordring: Nemlig at tage handsken på og tjekke køernes afføring for at se, om foderet er godt nok omsat.

– Det er ikke nok at dappe med en gummistøvle i lorten, når man undersøger farve og konsistens.

En lort skal gerne lyde som en lille klapsalve, når den kommer ud. Den skal ligne havregrød og lugte af kolort. Ikke af bæ eller kalvelort, sagde Ida Ringgaard.

Turbo-malkning og kvægvalg
Også svineproducenterne fik konkrete råd og den nyeste viden fra blandt andet projekt PattegrisLiv.

Dyrlæge Sanne Leth kunne berette om gode erfaringer med øget overlevelse, markant kuldtilvækst og mindre medicinforbrug, hvis smågriseproducenterne benytter turbo-splitmalkning, hvor de nyfødte smågrise skiftes til at die råmælk i kortere perioder end normalt.

– Pattegrise kommer til verden uden forsvar. Derfor er det vigtigt, at vi sørger for, at de alle får råmælk, når de kommer til verden. De begynder jo at optage bakterier, så snart de rammer spalterne, sagde Sanne Leth.

Hendes opskrift på turbo-splitmalkning er smertestillende oxytocin til soen efter faringen, og at grisene ikke skal die i mere end 20 minutter, før de sættes tilbage i den varme hule.

Faglig Dag indeholdt også økonomindlæg om generationsskifte på landbrugene og sluttede med et foredrag af den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

Undervejs var der også lejlighed til at opfordre kvægavlerne til at stemme på Jakob Spangsbjerg fra Hanning, der stiller op som vestjysk afløser i Dansk Kvægs bestyrelse, når Bjørn Jepsen fra Borris efter otte år på posten træder tilbage i forbindelse med Kvægkongressen senere på måneden.

Se flere billeder fra Faglig Dag 2017 på vores facebookside her og her

(Foto: Erik Poulsen)

Tilbage til toppen
Tilmelding