Markant fremgang i Ringkøbing Fjord glæder landbruget

15. oktober 2017

Bundplanter, svaner og ænder er i så stort omfang vendt tilbage til Ringkøbing Fjord, at forskere i både vandmiljø og fugleliv er begejstrede og positivt overraskede over fremgangen.

– Det er en succeshistorie. Vi har som samfund evnet at nedbringe udledningen af næringsstoffer, og nu ser vi her 20-25 år efter, at det rent faktisk virker, siger professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet til DR.

Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening, glæder sig også over den positive udvikling:

– Det er en cadeau til den store indsats, som landbruget gennem mange år har gjort for vandmiljøet, selv om Danmarks Naturfredningsforening undervejs hele tiden har fortalt os, at det bare bliver værre, og at frivillige aftaler om miljøforbedringer ikke duer. Dét her beviser, at produktion og natur sagtens kan gå hånd i hånd, hvis blot vi laver en målrettet regulering, siger Søren Christensen.

Det er et synspunkt, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er enig i:

– Vi arbejder videre med den målrettede regulering, hvor landmænd får lov til at producere mere på de jorder, der er stabile, mens man må producere mindre på de følsomme jorder, siger Esben Lunde Larsen i en kommentar til DR om de forbedrede forhold i Ringkøbing Fjord.

Se tv-indslag i DR 21 Søndag: https://www.dr.dk/tv/se/21-soendag/21-soendag-tv/21-soendag-2017-10-15?queryhash=!%2f00%3a26%3a50

Læs mere: Fjorde har det bedre end forventet: Bundplanter og titusinder af fugle er vendt tilbage

Tilbage til toppen